Pluspunt

Hart voor Zandvoort

Skyline van Zandvoort

Vrijwilligerswerk

Pluspunt biedt een scala aan vrijwilligerswerk voor jong en oud! Er is bijna altijd een klus te vinden die bij je past en die je leuk vindt. De wensen en mogelijkheden van de persoon bepalen de mate van inzet en het takenpakket. Dit kan variëren van een kortdurende klus van enkele weken tot structurele taken op een vaste ochtend of middag per week.

Vind je het leuk om met kinderen om te gaan en/of wil je hierin ervaring opdoen, dan kun je o.a. helpen bij de Chill Out, de kinderdisco of het jeugdhonk.

en wil je iets betekenen voor de oudere medemens dan kun je o.a. helpen als gastvrouw, boodschappen doen, wandelen etc.

Op dit moment zijn ruim 200 vrijwilligers actief bij Pluspunt.
Alle vrijwilligers van Pluspunt zijn goed verzekerd en zij ontvangen een onkostenvergoeding voor de werkelijk gemaakte kosten.

Na een inwerkperiode kunnen vrijwilligers terugvallen op een vaste beroepskracht voor werkbegeleiding. Voor wie zijn deskundigheid wil verbeteren worden themabijeenkomsten georganiseerd en bijvoorbeeld rond Kerst zijn er ook gezellige dagen gepland waar met elkaar het jaar afgesloten wordt.
Pluspunt heeft alle rechten en plichten voor vrijwilligers uitgebreid beschreven in de nota vrijwilligersbeleid. Deze kunt u hier downloaden.

Ons vrijwilligerswerk is voor iedereen toegankelijk, ongeacht leeftijd, opleiding en achtergrond. Ook vragen steeds meer bedrijven naar het vrijwilligerswerk op een CV. Vrijwilligerswerk is voor mensen met een (tijdelijke) uitkering dan ook gewoon toegankelijk.

Een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek kan met Yolande Gooszen telefoonnummer 5740330 of e-mail

Download hier het declaratieformulier voor gemaakte onkosten.

Vacatures

De actuele vacatures kunt u vinden op www.vip-zandvoort.nl

Actueel bij Pluspunt: Vrijwillige netwerkcoach Lees hier de informatie

Verdere informatie over alle vacatures bel Annemiek Castien telefoonnummer 5740330 of e-mail

Interviews

IRIS DÜMPEL

Pluspunt kent vele vrijwilligers. Mensen die oproepbaar zijn voor o.a. vervoer, klusjes, boodschappen, chauffeurs voor de Belbus, gastvrouwen, balie- en telefoonmedewerkers, enz.
Mensen die iemand nodig hebben bellen naar de Plusdienst. Daar zitten weer andere vrijwilligers bij toerbeurt achter de telefoon om de vraag te koppelen aan een beschikbare vrijwilliger. Een van die mensen, die achter de telefoon zit, is Iris.
Iris (57), kwam in november 2013 toevallig op het spoor van de vrijwilligersorganisatie, doordat zij voor haar moeder op zoek was naar een vrijwilliger.
Zelf zit zij sinds 5 jaar in een rolstoel. Bij de aanmelding meldde ze, dat ze schuin aan de overkant woont en dus, letterlijk en figuurlijk zo naar binnen kon rollen. De keus om de telefoondienst te bemannen was daarom gauw gemaakt, omdat andere onderdelen, zoals bijvoorbeeld koffie rondbrengen, geen optie zijn. Met een achtergrond als secretaresse en cursusleidster voor Weight Watcher was deze job op haar lijf geschreven. Zij is 2 dagdelen per week beschikbaar. Het is een bezige bij en heel oplossingsgericht.
"Het mooie van dit werk is het feit, dat het veel voldoening geeft om iemand te kunnen helpen." Om iemand te vinden is vaak een heel lastige klus, maar Iris en haar collega's bijten zich vast om toch een oplossing te vinden. Sinds kort heeft zij het helemaal naar de zin, omdat de bureau's in hoogte verstelbaar zijn en het voor haar dus minder belastend is, omdat de een te hoog en de ander te laag voor haar was.
Samen met haar collega's heeft ze het echt naar de zin. Ook al loopt niet altijd alles naar wens en kan ze weleens commentaar hebben, ze blijft de lol er van inzien.
Tot slot wil zij nog het volgende kwijt: "Ik vind het heel belangrijk, dat er zich vrijwilligers blijven melden, want het is zo frustrerend als we een vraag niet kunnen beantwoorden. Daarom wil ik hierbij een oproep doen om te komen informeren, wat er zoal gedaan kan worden."

TOON DE GROOT

Pluspunt kent vele vrijwilligers. Zo valt Toon (65) onder de noemer “Beheer”.
Wat hij zoal doet, is kort samengevat het verrichten van hand- en spandiensten. Een manusje van alles voor alles dat met het gebouw te maken heeft. Het is bijna te veel om op te noemen, maar toch maar even proberen.
De tafels klaar zetten voor vergaderingen en bijeenkomsten, kleine reparaties, opruimen, plantjes verzorgen, maar ook de maandelijkse controle op salmonella in het invalidentoilet en nog wat zaken.
Op de vraag hoe hij bij Pluspunt is beland, is het antwoord: “Als voormalig buschauffeur, liep ik ruim een half jaar geleden met de gedachte rond om iets te gaan doen. Ik had eerst contact over jongerenwerk, maar omdat ik niet meer echt tot de jeugdigen behoor, heb ik me bedacht. Toen ik Jolanda tegenkwam, vertelde ze mij dat ze op zoek waren voor een assistent beheerder. Na een inwerkperiode onder Jan Slager, ben ik nu 2 dagdelen op de woensdag- en vrijdagochtend lekker bezig.” Hoe vind je het: “Geweldig leuk. Er is een prima samenwerking met de anderen en ik heb een vast aanspreekpunt.”
Zoals bekend, zijn ze bij Pluspunt altijd op zoek naar vrijwilligers, omdat de bezetting regelmatig rouleert. Mensen komen en mensen gaan.
Zo ook voor een assistent beheerder. Nu is het niet zo, dat alle onderdelen behorend tot het takenpakket moeten worden gedaan, maar al zou iemand een deel op zich nemen, dan scheelt dat toch al aanzienlijk en is een verlichting voor de anderen.
Dus schroom niet en informeer eens.

Vanity

Vrijwilligerswerk suf/saai/stom? “Écht niet!” volgens Vanity

Voor Zandvoortse kinderen, waarvan de ouders het niet zo breed hebben of voor kinderen die even uit de huiselijke situatie moeten wordt jaarlijks een kinderkamp georganiseerd. Dit jaar vond dat plaats in Vierhouten bij Nunspeet. Niet alleen vanwege het mooie weer, maar zeker ook door de inzet van de jeugdbegeleiders werd het een supervakantieweek. Eén van die begeleiders is de 20-jarige Vanity Beaumont. Enthousiast vertelt ze hoe ze in dit vrijwilligerswerk terecht is gekomen en wat ze zo leuk vindt.

“Vier jaar geleden zat ik op het Gertenbachcollege en kwam ik via een snuffelstage terecht bij de kinderdisco. Zoals het meestal gaat bij vrijwilligerswerk rolde ik van het een in het ander en werd ik jeugdbegeleidster bij het kinderkamp. We plannen van tevoren activiteiten voor mooi en slecht weer en zorgen dat er ook voldoende tijd is waarbij de kinderen zelf iets kunnen ondernemen. Dit jaar hadden we een zwemvijver achter ons huisje. Dus naast de spelletjes die we met de kinderen deden, plonsden ze zelf regelmatig in de vijver. Er gaan jaarlijks ca. 30 kinderen mee in de leeftijd van 7 tot 13 jaar. Je ziet de kinderen tijdens zo’n vakantieweek opleven, ze zijn heel dankbaar en sommigen willen niet meer naar huis” lacht Vanity, die Pedagogisch Werk studeert. Ze vindt het belangrijk om vrijwilligerswerk te doen en wil straks ook beroepsmatig met kinderen werken. “Je ziet kinderen veranderen, de jeugd heeft de toekomst, het geeft je een voldaan gevoel en vrijwilligerswerk staat goed op je cv,” is haar motivatie om jeugdbegeleider te zijn. De kinderen zijn erg blij met haar. Vanity ziet regelmatig dezelfde kinderen terugkomen. Als ze 13 jaar zijn, balen ze dat ze niet meer mee kunnen. “Maar dan mogen ze soms toch mee als ‘hulp van de jeugdbegeleiders’. Een erebaan!

Kerstkaart 2017

Lees verder

Leuk om te lezen en te bekijken!

Lees verder

De nieuwe brochure is uit!

Lees verder

Expositie

Lees verder